Social Icons

Zijevanje je zarazno i za naše pse!


Svi znaju da je zijevanje među ljudima zarazno, ali je nova studija japanskih znanstvenika pokazala da se ta zaraza širi i na njihove pse.

Stručnjaci kažu da je zijevanje zarazno zato što je empatično i pomaže da se održi budnost cijele skupine. U studiji znanstvenika sa sveučilišta u Tokiju, objavljenoj u časopisu Plos One, pokazalo se da i psi počinju zijevati kada vide da im zijevaju vlasnici.

U tom eksperimentu psi su promatrali svoje vlasnike i strance kako zijevaju ili glume da zijevaju. Rezultati su pokazali da je mnogo veća vjerojatnost da će pas zijevnuti kada mu zijeva vlasnik u usporedbi s njemu nepoznatom osobom.

Pokazalo se također da psi zijevnu samo kada njihovi vlasnici stvarno zijevaju, a ne kada glume da to čine.

"Naša studija sugerira da je zarazno zijevanje kod pasa povezano na sličan način kao i kod ljudi. Naši su rezultati u skladu sa stajalištem da takva rudimentarna forma empatije može biti prisutna i u pasa kućnih ljubimaca", napisali su znanstvenici u Plosu.

Dvije nedavno objavljene studije pokazale su da psi imaju sposobnost razumijeti ljudsku perspektivu te da psi i njihovi vlasnici dijele duboku povezanost, gotovo nalik onoj roditelja i djeteta.