Social Icons

Nekoliko činjenica o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja



Priprema hrane tokom toplih dana nerijetko se prepušta majstorima roštilja. Roštilj, međutim, može biti opasna stvar po zdravlje ukoliko se ne vodi briga o detaljima koji mnogo znače. O čemu trebate posebno misliti prilikom pripreme hrane na roštilju, odnosno kako da vam hrana sa roštilja bude što zdravija, saznajte iz narednih redova:

Roštilj treba biti besprijekorno čist
  • Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku. Roštilj ćete lako očistiti sirćetom. Pomiješajte jednaku količinu vode i sirćeta u bočici sa raspršivačem. Mješavinu nanesite na zagrijan (ne vruć) roštilj. Ostavite da djeluje 10-ak minuta, potom očistite aluminijskom folijom. Ukolio bude potrebno postupak ponovite i isperite vodom.
Uklonite masnoću 
  • Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s uljem.
Hrana ne smije pocrniti! 
  • Bilo koje meso pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.
Koristite prirodne začine i marinadu
  • Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, jabučnog ocata ili limunovog soka. Dodajte i bijeli, biber i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada će smanjiti nivo kancerogenih sastojaka.
Poslužite i umak od paradajza ili salsu
  • Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz rajčice su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od rajčice poslužite uz svaki roštilj.
Salata! 
  • Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.